Spørgsmålstegn

Sådan vælger du den rigtige a-kasse

dd33

Det kan være en god idé at være medlem af en a-kasse, fordi du således er sikret en dagpenge, hvis du mister dit job. Det er ikke alene aktuelt i den specifikke situation, at du mister din indtægt, men er en behagelig tryghed at have i hverdagen. Mange danskere har derfor allerede meldt sig ind i en a-kasse. Vil du også gerne melde dig ind? Så kan du læse her, hvordan du vælger den rigtige a-kasse. 

Mand tænker

Hvad er en a-kasse?

Først og fremmest er det måske en god idé kort at forklare, hvad en a-kasse egentlig er, og hvad man kan få ud af at være medlem. Begrebet ”a-kasse” er egentlig en mere mundret forkortelse af ordet arbejdsløshedskasse. Det, at der er tale om en arbejdsløshedskasse er egentlig temmelig sigende for, hvad en a-kasses formål er. En a-kasse har nemlig til formål at sikre dens medlemmer i tilfælde af, at de mister deres job og dermed deres indkomst.

I Danmark er man som udgangspunkt berettiget til kontanthjælp, som udbetales af staten, hvis man står uden anden indkomst. Men kontanthjælpssatsen er ret lav og dækker kun de allermest basale udgifter, hvilket for mange betyder et meget stort skift i livsstil og økonomisk frihed, når man går fra en almen indkomst til kontanthjælp. Er man medlem af en a-kasse, hvor man månedligt har betalt en ydelse i forbindelse med sin medlemskab, bliver man derimod berettiget til dagpenge, som er en betydeligt større portion penge månedligt, mens man står uden for job. 

Branchespecifik eller generel?

Det kan altså for manges vedkommende være en rigtig god idé at være medlem af en a-kasse. Men der findes mange a-kasser i Danmark, og det kan være svært at vælge den rigtige. Helt overordnet set er der ikke et universelt svar på, hvilken a-kasse, det er bedst at blive medlem, da svaret på dette spørgsmål i høj grad vil afhænge af den enkeltes ønsker og omstændigheder. Der er dog en række grundlæggende overvejelser, man kan gøre sig, som måske kan gøre valget lidt nemmere.

Først og fremmest er det en god idé at overveje, om du ønsker at være medlem af en branchespecifik eller generel a-kasse. At en a-kasse er branchespecifik betyder, at den kun tager medlemmer fra en specifik branche eller et bestemt arbejdsområde. Som eksempler kan nævnes Det Faglige Hus eller Business Danmark. Modsat findes der også generelle a-kasser, som tager medlemmer fra alle brancher og ikke specialiserer sig i at hjælp arbejdstagere fra et specifikt arbejdsområde. 

Kvinde tænker

Dyr eller billig?

En anden oplagt overvejelse er, om du skal vælge en dyr eller billig a-kasse. Som hovedregel får du, hvad du betaler for, når du vælger en a-kasse. Forskellen fra de dyrere til de billigere muligheder er typisk mængden af kvalificeret hjælp, du kan få. Her er det altså i meget høj grad et spørgsmål om dine egne ønsker og forventinger til, hvad en a-kasse skal kunne gøre for dig.

Fagforening eller ej?

Sidst men ikke mindst, er det værd at nævne at nogle fagforeninger har a-kasser tilknyttet. Er du allerede medlem af en fagforening, du er tilfreds med, kan det derfor være værd at undersøge, om den også har en a-kasse, du eventuelt kan blive medlem af.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *